top of page

Pitkä patalappu

Tällaisen patalapun olen nähnyt vanhemmillani ja mummillani. Mielestäni se on yksi kätevimmistä keksinnöistä keittiössä, joten halusin tehdä semmoisen myös itselleni. Tekemiseen ei kummoista ohjetta tarvita. Kaavoja varten täytyy vain päättää, kuinka pitkän ja leveän patalapun haluaa. Taskujen koon voi määrittää oman käden koon mukaan. Kuvan patalapun pituus on 80 cm, leveys 20 cm ja taskun pituus 20 cm.

Kangaskappaleita leikkasin seuraavasti: päällyskankaasta kaksi koko pitkää palasta (etu- ja takakappaleet) sekä neljä taskukappaletta (etu- ja takakappaleet kahteen taskuun). Lämpöä eristävästä kankaasta leikkasin yhden koko pitkän kappaleen. Lisäksi tarvittiin paljon kaitanauhaa.

Taskut kannattaa ommella ensin. Asetin kaksi taskukappaletta nurjat puolet vastakkain ja ompelin yhteen ympäri. Kaikki saumat jäävät kaitanauhan alle, joten niitä ei tarvinnut vielä miettiä. Suoralle sivulle, josta tuli siis taskun suu, ompelin kaitanauhan. Tämän jälkeen vain kasasin kappaleet päällekkäin ja ompelin kaitanauhan ympäri. Lämpöä eristävä kangas jäi siis päällyskankaiden väliin.

Vaikka itse ompelin patalapun kokonaan samanlaisesta kankaasta, ei näin tietenkään ole pakko tehdä. Jos kotoa löytyy sopivan kokoisia jämäkankaita, on tämmöinen patalappu niiden oiva käyttökohde. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että kankaiden sävyt eivät riitele keskenään. Etu- ja takakappale voivat aivan hyvin olla erivärisiä ja taskujen päällikangas omanlaisensa. Taskujen sisäkankaan värillähän ei ole suurta merkitystä, koska se ei käytössä näy.


Tämän patalapun kanssa eivät sormet kuumene koskaan. Uunin kahvassa roikkuen se on aina pois tieltä sekä helposti käytettävissä. Hetkellisesti sen voi heittää vaikka omalle olallekin.

123 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page